Gevel zandstralen: werkwijze en prijs

In België zijn er een hele hoop mensen die in een relatief oude woning wonen. Dit is natuurlijk prachtig, een oude woning brengt immers een bepaalde charme met zich mee. Echter is het wel zo dat deze soort woningen vaak te maken krijgen met vervuilde buitenmuren. Over de jaren heen hoopt het vuil en stof zich op, hierdoor is de oude kleur van de buitenmuur niet meer te herkennen. Gelukkig kunt u ervoor kiezen om uw gevel te zandstralen. Door te kiezen voor een zandstraling zal de oude kleur naar boven komen. Wij staan voor u klaar voor een gespecialiseerde reinigingsbeurt. In dit artikel zullen wij het u het een en ander laten zien omtrent het zandstralen van uw gevel, zo weet u precies wat u kunt verwachten!

Wat is zandstralen?

Goed, voordat we ingaan op de verschillende manieren waarop wij uw gevel kunnen zandstralen is het van belang om eerst eens te bekijken wat zandstralen precies inhoudt. Bij het zandstralen van uw gevel wordt er een straalmiddel met water onder druk op een bepaalde ondergrond gespoten. Dit zorgt ervoor dat het gehele oppervlak gereinigd zal worden. Als straalmiddel wordt er voornamelijk gekozen voor grit of olivine-zand. Vroeger gebruikte men nog wel eens kwartszand, dit mag echter gezien de hogere regels omtrent de veiligheid niet meer. Bij het zandstralen is het van cruciaal belang dat er voldoende aandacht besteed wordt aan de grootte en hardheid van de korrels. Het mag namelijk niet zo zijn dat er schade optreedt aan de gevel. Dit is dan ook de reden dat u er altijd goed aan doet om op zoek te gaan naar een professional.

Wanneer uw gevel laten zandstralen?

Voor de vraag of het voor u verstandig is om een specialist in te schakelen om de gevel te zandstralen zal u zichzelf twee dingen moeten afvragen:

1. Hoe hardnekkig is het vuil

. De hardnekkigheid van het vuil zal de doorslaggevende factor zijn, het is namelijk zo dat het zandstralen bekend staat als een vrij agressieve vorm van reiniging. Dit is dan ook de reden dat wij dit alleen maar aanraden voor de mensen die te maken hebben met zeer hardnekkig vuil. Men kan onder andere denken aan graffiti. Voor alle andere vormen van vuil volstaat het vaak om een sterk soort schoonmaakmiddel te gebruiken.

2. Wat is het materiaal van de buitenmuur

Het materiaal van de buitenmuur een belangrijke rol bij de keuze of u baat heeft bij een gevel reiniging met behulp van het zandstralen. Wilt u een gevel laten zandstralen dan is het van belang dat uw gevel gemaakt is van een hard soort materiaal. Poreuze of zwakke materialen kunnen snel beschadigen bij een zandstraal reiniging, hier zit u uiteraard niet op te wachten. De buitenmuur moet in een goede staat zijn om de behandeling aan te kunnen. Houdt hier dus altijd rekening mee voordat u een specialist inhuurt. Als uw woning niet geschikt is voor het zandstralen dan kunt u als alternatief ervoor kiezen om de gevel te laten behandelen met nevelstralen. Dit stelt u in staat om het vuil weg te werken, zonder dat er schade zal optreden aan het oppervlakte.

Vraag er een professional bij

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zal alleen een professional advies kunnen geven over wat voor soort reinigingstechniek er aansluit bij de woning. Door zelf aan de slag te gaan zal u snel fouten maken, niet iedereen heeft namelijk de kennis achter de hand omtrent de materiaalsoorten. U kunt via de offertepagina altijd vrijblijvend een offerte aanvragen, voor u het weet staan wij bij u op de stoep om te kijken wat we voor u kunnen betekenen. Dit stelt u in staat om snel en eenvoudig achter de prijzen te komen voor het laten zandstralen van de gevel bij uw woning. Lees ook meer informatie over zandstralen van de gevel op gevelreinigingen.be

Kan je zelf zandstralen?

We hebben het al even kort aangestipt, echter kan een beetje herhaling nooit kwaad. Zandstralen kan alleen zelf gedaan worden wanneer u alle weet op het gebied van het zandstralen. Aangezien de kans hierop klein is raden wij af om zelf aan de slag te gaan. Mocht u het nu toch zelf willen doen of wilt u weten hoe het proces van het zandstralen van de woning eruit ziet dan raden wij aan om snel verder te lezen, we laten het u namelijk stap voor stap zien.

Stap 1: De gevelanalyse

De allereerste stap die genomen moet worden bij het zandstralen van de gevel is de gevelanalyse. Zoals u heeft kunnen lezen zal het per gevel afhangen of het mogelijk is om deze te zandstralen. Wij bekijken wat voor soort materiaalsoorten er gebruikt zijn in de muur. Vervolgens controleren wij de staat van de voegen, het is namelijk niet de bedoeling dat deze beschadigd raken tijdens het zandstralen. Mochten de voegen in zeer slechte staat zijn dan kan een reparatie hieraan kosten met zich meebrengen voor het zandstralen. Hieronder hebben wij voor u een aantal situaties geschetst waarbij het wel of niet mogelijk is om te zandstralen.

  • Poreuze gevel: Bij een poreuze gevel is het vaak wel mogelijk om deze te zandstralen. Tenzij de gevel dusdanig slecht is dat deze een behandeling niet zo kunnen doorstaan is het zandstralen van een poreuze gevel een uitstekende manier om het vuil te verwijderen. Het is belangrijk dat de druk niet te hoog wordt opgevoerd, op die manier is het risico op schade zeer gering.
  • Stabiele muur: Uiteraard is er bij een stabiele muur geen enkele reden waarom een zandstraal behandeling niet mogelijk zou zijn. Huizen met een instabiele muur kunnen NIET behandeld worden met het zandstralen. Hoe kunt u zien of uw muur het aankan? Verzwakte muren zijn te herkennen aan het uitgedroogde voegwerk of aan de kapotte stenen.
  • Behandelde muur: Heeft u de muur in het verleden een keer laten impregneren? Dan is het niet aan te raden om te kiezen voor zandstralen. Het vuil zal dan namelijk al eenvoudig te verwijderen zijn met een beetje water. Daarnaast wil je niet hebben dat de bovenste laag van de impregnatie beschadigd raakt.

Stap 2: Het zandstaalapparaat gebruiken

Wilt u zelf gaan zandstralen dan zal u op zoek moeten gaan naar een zandstraalmachine. U kunt deze vaak huren bij gespecialiseerde bedrijven. Tevens kan men op deze locaties de benodigde middelen vinden die van belang zijn voor de schoonmaak. Zorg er wel voor dat u zeker weet hoe u het apparaat moet begrijpen, anders is de kans op schade aanzienlijk groot. Door te kiezen voor een gespecialiseerd bedrijf zal u zelf niets meer hoeven te doen, dit is dus een veel betere optie.

Stap 3: De keuze van het zand

Als het aankomt op zandstralen wordt er vaak gebruik gemaakt van een speciaal soort zand. Dit is niet het reguliere zand, hier zit wel degelijk een verschil in. Zandstaalzand ziet er eerder uit als kleine brokjes glas. Dit zorgt ervoor dat het een hogere sterkte heeft, hierdoor zal niet het zand kapot gaan maar zullen de vuildeeltjes van de muur af worden gesleten. Vaak wordt er gekozen voor Olivine zand, al zijn er nog meer soorten zand waar men uit kan kiezen.

Gevel zandstralen prijs per m2

Als het aankomt op de prijs voor het laten zandstralen van uw gevel zal u er baat bij hebben om een offerte aan te vragen. Dit komt door het feit dat de prijs van het zandstralen afhankelijk zal zijn van verschillende factoren. Aan wat voor factoren kan u denken? Denk bijvoorbeeld aan de hardnekkigheid of aan de bereikbaarheid van de gevel. Wel kan er een algemene prijsindicatie gegeven worden. Over het algemeen zal de prijs voor het zandstralen uitkomen op een gemiddelde prijs van 12 tot 15 euro per m². Extra kosten zijn hier nog niet meegerekend, denk bijvoorbeeld aan de extra kosten die nodig zijn voor de reparatie van uw voegen.

Nevelstralen als alternatief

U kunt het nevelstralen ook wel zien als een soort ‘zandstralen light’. Bij deze behandeling maken wij gebruik van een aanzienlijke lagere straaldruk, hierdoor wordt het risico op schade aan de buitenmuur aanzienlijk lager. Wij kunnen het straalmiddel altijd afstemmen aan de soort ondergrond, dit maakt het een stuk nauwkeuriger. Nevenstralen is een uitstekend alternatief voor de woningen die niet op de normale manier gezandstraald kunnen worden. Let er wel op dat het nevenstralen duurder is dan het zandstralen. Voor het nevenstralen zal je gemiddeld te maken krijgen met een prijs van 15 à 20 euro per m². Door dit te combineren met een goede impregnatiebehandeling zal uw woning voorzien zijn van de meest optimale bescherming. Hier op de site vindt alle informatie die van belang is voor het aanvragen van de offerte voor het zandstralen. Voor vragen kunt u natuurlijk altijd bij onze klantenservice terecht, zij staan altijd voor u klaar om u van antwoord en vrijblijvend advies te voorzien. Door te kiezen voor het zandstralen zal u de oude glorie van uw gevel weer terug kunnen halen, dit zal uw aanzicht van de woning aanzienlijk verbeteren!