Schoorsteen renovatie

De schoorsteen is een belangrijk onderdeel van veel huizen. Wanneer de schoorsteen verouderd is, kan dat voor flink wat problemen zorgen. Je loopt bijvoorbeeld meer risico op brand of de centrale verwarming werkt veel minder effectief waardoor de stookkosten hoger zijn. Wanneer de schoorsteen aan vervanging toe is, kun je ook kiezen voor schoorsteen renovatie. In dat geval voorkom je niet alleen problemen, maar een gerenoveerde schoorsteen gaat ook nog eens jarenlang mee. Na een schoorsteen renovatie kun je het schoorsteenkanaal in de meeste gevallen gewoon weer gaan gebruiken. Meer info op particuliers.be

De schoorsteen is kwetsbaar

Dat een schoorsteen na verloop van tijd beschadigd raakt of niet meer goed werkt, is overigens helemaal niet zo raar. Het rookkanaal bevindt zich namelijk op het allerhoogste punt van het huis. Daardoor wordt deze blootgesteld aan tal van weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en wind. Dat heeft na verloop van tijd behoorlijk veel invloed op het voegwerk en de stenen. Naast de weersomstandigheden krijgt een schoorsteen ook te maken met mos en algen. Deze groeien in de meeste gevallen behoorlijk en krijgen daardoor de kans om de schoorsteen aan te tasten. Reden genoeg dus om goed in de gaten te houden hoe het met de conditie van de schoorsteen is en of schoorsteen renovatie wellicht een goed idee is.

Betaalbare oplossing

Schoorsteen renovatie helpt om verdere problemen te voorkomen en is in eerste instantie een tijdelijke oplossing. Dit 'tijdelijke' kan echter behoorlijk lang zijn. Schoorsteen renovatie wordt voornamelijk gedan wanneer de schoorsteen nog niet helemaal verouderd of stuk is. Verder is het de ideale oplossing wanneer je beschikt over een krap budget waardoor het laten zetten van een nieuwe schoorsteen wellicht te duur is. Schoorsteen renovatie kan gezien worden als een betaalbare oplossing voor de problemen die de schoorsteen heeft. Want laten we eerlijk zijn: zolang er geen problemen zijn, denk je ook niet aan renoveren.

Wat houdt schoorsteen renovatie in?

Maar wat houdt die renovatie van de schoorsteen nu eigenlijk precies in? We begrijpen dat je daar nieuwsgierig naar bent. Er zijn tal van klusjes die onder het renoveren van de schoorsteen kunnen worden verstaan. In verreweg de meeste gevallen gaat het over het metselen van een nieuwe schoorsteen kop of het vervangen van het voegwerk van de schoorsteen. Iets anders dat veel gebeurt, is het impregneren van de schoorsteen. Daarbij wordt er een waterafstotende laag aangebracht op de schoorsteen waardoor regen geen invloed op het voegwerk of de stenen heeft. Tot slot kiest men bij schoorsteen renovatie ook regelmatig voor het renoveren of zelfs vervangen van het rookkanaal waarbij er wordt gekozen voor een flexibele pijp.

Laat je schoorsteen testen!

Heb je te maken met problemen rondom je schoorsteen? Dan is het uiteraard verstandig om er een expert naar te laten kijken. Soms is het echter verstandig om deze problemen al voor te zijn. Door regelmatig een vakman naar schoorsteen te laten kijken, kun je de problemen voorkomen en al vroeger kiezen voor het renoveren van der schoorsteen. Doe dit bijvoorbeeld bij het jaarlijkse onderhoud van de schoorsteen.