Schouwveger

De schoorsteen is een ontzettend belangrijk onderdeel van je huis. Voor je eigen veiligheid en dat van je medebewoners is het dan ook van belang dat er regelmatig een schouwveger langskomt om de schouw goed schoon te maken. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld brand en zorg je ook dat je niet tegen hoge kosten aanloopt omdat de schouw volledig vervangen moet worden. In tal van landen binnen Europa is het zelfs al verplicht om de schouw jaarlijks te reinigen. Hoewel dit in Nederland niet het geval is, stellen wel steeds meer verzekeraars en verhuurders de eis dat de schouw gereinigd moet worden. Meer informatie op particuliers.be

Schakel een vakman in

Reden genoeg dus om een goede schouwveger in te schakelen. Je wil immers niet dat er brand ontstaat. Bovendien bespaar je dankzij een goede schouwveger flink wat geld aangezien een schoongemaakte schouw ervoor zorgt dat je efficiƫnter stookt, waardoor de rekening omlaag ga at. En je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu! Alleen maar voordelen dus. Een goede en professionele schouwveger is overigens van groot belang. Veel mensen denken in eerste instantie dat ze het wel zelf kunnen maar als je schouw goed en grondig wil schoonmaken, is dat nog een behoorlijk lastig klusje. Het is dus altijd verstandig om een professioneel bedrijf in te huren of een vakman die je schouw kan reinigen. Op die wijze weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt en voorkom je problemen in de toekomst.

Prijzen schouwveger

De prijzen van een schouwveger kunnen behoorlijk uiteen lopen. Dat heeft allereerst te maken met de regio waar je het laat doen en het bedrijf dat je inschakelt. Daarnaast speelt mee in welke mate de schoorsteen vervuild is en hoeveel rookkanalen er aanwezig zijn. Er zijn uiteraard wel gemiddelde prijzen te noemen. Voor het vegen van een enkel rookkanaal wordt over het algemeen tussen de 60 en de 100 euro in rekening gebracht. Voor het reinigen van de schoorsteen plus de aangesloten centrale verwarming bedragen de kosten gemiddeld tussen de 100 en de 150 euro. Het is ook mogelijk om met een camera inspectie te kijken hoe de schoorsteen er aan toe is, of deze ernstig vervuild is en of er eventueel beschadigingen binnen in de schoorsteen zijn te vinden. Voor deze camera inspectie betaal je gemiddeld 100 euro.

Verschillende werkwijzen

Er zijn overigens verschillende werkwijzen voor een schouwveger. Allereerst is het mogelijk om van boven naar beneden te werken. In dat geval wordt er een borstel van boven beetje voor beetje naar beenden gelaten waardoor al het roet wordt losgeschuurd. Het is ook mogelijk om de schouw van onder naar boven te vegen. Daarbij staat de schouwveger beneden en wordt het route met een lange en flexibele stok met borstel losgemaakt. Dat is vooral handig als er sprake is van moeilijke entree tot het dak of schoorsteen. Tot slot kan de schoorsteen ook met speciaal daarvoor bedoelde blokken worden gereinigd. Deze leg je in de haard en steek je aan. De rook is vervolgens in staat om de roetdeeltjes in de schoorsteen los te maken. Over de effectiviteit van de laatste methode bestaat twijfel.